Owoce acai i ich korzyści

Owoce acai i ich korzyści

Jagody acai stosowane są od stuleci. Ich zdrowotne właściwości stosowane były przez mieszkańców Ameryki Południowej, jakkolwiek niedawno potwierdzono je badaniami akademickimi.

Owoce przypominają z wyglądu borówkę amerykańską, smakują identycznie jak jagody, z nutką czekolady. W owocach znajduje się ogrom składników odżywczych, stąd tak ochoczo stosuje się je w zmniejszaniu wagi. Głównie dzięki związkom fenolowym, które kryje sok z jagód. Nie licząc tego są obfite w antyoksydanty, wspomagające odporność i spowalniają przebieg starzenia, aminokwasy egzogenne, witaminę A i C, lipidy, w liczbie identycznej jak w oleju z oliwek, a także błonnik pokarmowy wykorzystywany w procesach trawienia.


To naturalnie błonnik wpływający na przemianę materii uznany jest za niezbędny w diecie redukującej mase ciała. Acai podwyższa poczucie najedzenia, stąd łatwiej kontrolować ilość no i wartość spożywanych w trakcie diety posiłków.

Opinie ludzi spożywających jagody acai są w większej mierze dobre. Zwłaszcza w odniesieniu do odchudzania. Przy zharmonizowanej diecie i tej suplementacji, aktywności fizycznej podkreślano przyrost energii, a co za tym idzie szybsze osiągnięcie atrakcyjnej sylwetki.
W Polsce jagody acai można obecnie dostać nie tylko w sieci, ale sklepach stacjonarnych z dodatkami do diety czy zdrową żywnością. Najczęściej maja formę kapsułek bądź soku. Dostępne mogą być również w przeróżnych połączeniach, np. z l-karnityną czy guaraną, zieloną herbatą itp.
Jak widać wspomaganie diety owocami może mieć ogromny wpływ na pozbycie się nadmiernych kilogramów, w stosunkowo krótkim czasie. Niemniej jednak bez poprawy obecnego trybu życia, odżywiania nic z tego nie będzie.

Zdrowie