Pigwa tuż po zerwaniu ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia.
To, dlatego trzeba wiedzieć, w jaki sposób ją przygotować do przechowywania. Nie zawsze sprzedawana jest od razu, dlatego jeśli nie wiemy jak to zrobić to można mieć z tego powodu straty. Tego nikt nie chce, bo wtedy cała praca w sadzie pójdzie na marne. Oczywiście przechowywanie pigwy odbywa się w chłodni, ale jak to wszystko zrobić? Sama niska temperatura dla pigwy wystarczy? Niestety, ale nie wystarczy, bo jeśli pojawi się jakaś choroba to w niskiej temperaturze również będzie się rozwijała, a na to nie można sobie pozwolić. Trzeba, zatem wiedzieć, jaki zastosować preparat, który ma być skuteczny i bezpieczny. Owoce mają się nadawać do jedzenia po przechowywaniu, dlatego to, jaki jest skład ma ogromne znaczenie i nie można o tym zapominać. Na rynku znajdziemy wiele preparatów, dlatego na pewno coś się znajdzie. Jeśli chcemy mieć pewność, że wybieramy coś profesjonalnego o stawiamy na polski preparat FruitSmart i wtedy mamy problem rozwiązany.
Jeśli owoce są już dojrzałe to musimy szybko je zerwać i przewieźć do chłodni.
Jeśli temperatura w chłodni jest poniżej dziesięciu stopni Celsjusza to mamy na to siedem dni. Jeśli jest wyższa to już tylko trzy dni i trzeba tego się trzymać. Zaletą tego preparatu jest to, że można go aplikować bez względu na to, jaka jest temperatura. Jeśli będzie dwadzieścia stopni Celsjusza to na spokojnie można będzie zabieg przeprowadzić. Zabiegi wykonujemy w ciągu dwudziestu czterech godzin. Producent zaleca żeby stosować jeden zabieg, który daje najlepsze efekty. Właśnie o to nam przecież chodzi. Wiemy jak przechowywać pigwę dlatego trzeba będzie tę wiedzę wykorzystać. Jeśli zależy nam na tym żeby jak najwięcej zyskać na owocach, które zebraliśmy to trzeba wiedzieć, jakie preparaty do tego stosować. Tylko wtedy będą z tego same pozytywne efekty, na których nam bardzo zależy. Dobrze, że polska firma jest w stanie zaoferować nam dokładnie to wszystko, czego najbardziej potrzebuje dla przechowywania pigwy i innych owoców.